Noszvaj

Az 1800 fős Heves megyei Noszvaj Egertől 10 kilométerre helyezkedik el. Az egri borvidék tagja. Eger vagy Mezőkövesd felől lehet megközelíteni a 3-as főútvonalról.

Noszvajon több pincesor is található, ezek közül a Szomolyai úton és a Jókai úton hagyományos, valamint új építésű pincéket lehet megtekinteni. A 200 éves egykori uradalmi pincét Noszvajon a Thummerer Pincészet újította fel. Itt alakította ki a Magtár Borozót, ahol a pincészet saját borait kóstolhatják és vásárolhatják meg a vendégek.

A településen ma is számos hagyomány, régi mesterség él, ilyen a fafaragás, a kosárfonás. Még kovácsműhely is van, bár ez utóbbi tevékenységet egy észt származású fiatalember, Antik Anti végzi.

A szilvalekvárfőzésnek, aszalt szilva készítésnek is nagy jelentősége van a mai napig a faluban. A házakat, utcákat pedig szebbnél szebb virágokkal díszítik évről évre, így nyerte el 2006-ban Noszvaj a „Legvirágosabb település” címet.

Az épített értékei közé tartoznak még a copf stílusú De la Motte kastély a falu déli határában, a Farkaskő-dűlőben lévő barlanglakások, amelyek neve (Pocem) szláv eredetű, jelentése „pod zemlja”, azaz földalatti. Ezekben ma művészeti alkotótelep működik. A Gazdaház (tájház) kőkerítése, homlokzata, ablakai pedig a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásait mutatják.

Érdemes ellátogatni a településre a sok látnivaló, a kemencében sült tájjellegű ételek (darázsfészek, papsapka, fonott kalács, bukta, stb.), a kitűnő borok, a különböző programok - a Valentin-nap, a Téltemető, az Anna-nap, a Szilvanap, a Pincenapok, az Újbor Ünnep, stb. mulatságai miatt is.

© 2016, De la Motte kastély